Arçelik Çin'de Yatırım Kararı Aldı

Arçelik A.Ş. Çin'de Yatırım Kararı Aldı

Arçelik A.Ş. yatırım kararını takiben yaptığı anlaşma ile yıllık 200.000 adet önden yüklemeli çamaşır makinesi üretim kapasiteli bir tesise sahip olan 'Changzhou Casa-Shinco Electrical Appliances Co. Ltd' şirketi hisselerinin %100'ü, 60 milyon Çin Yuan'ı karşılığı bedelle satın aldı. Yapılan anlaşmaya göre, hisse devri, Çin'deki yerel otoritelerin anlaşmayı onaylamasını takiben yapılacak. Bu sürecin en fazla iki aylık bir dönemde tamamlanması beklenmektedir.

Konu ile ilgili olarak Arçelik A.Ş. Yönetim Kurulu 27 Temmuz 2007 tarihinde yaptığı toplantıda, Casa-Shinco Şirketinin hisselerinin tamamının Hollanda'da kurulu iştiraki Ardutch B.V kanalı ile satın alınmasına, satın alma bedeli ve işlem maliyetlerini ile satın alınan şirketin işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak üzere Ardutch B.V.'de toplam 12.500.000 Euro sermaye artırımı yapılmasına ve Şirketin sermaye artırımının tamamına katılmasına karar verildi.

Pazardaki hızlı büyüme, ucuz üretim imkanları ve Türkiye'den ulaşılamayan bölgelere olan lojistik avantaj nedeniyle Çin'in yatırım açısından cazip bir ülke olduğunu belirten Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 'Yaklaşık 2 yıldan bu yana profesyonel bir ekiple yaptığımız pazar potansiyeli tespiti, ticari risklerin analizi ve yatırım koşullarının incelenmesini takiben, Çin'de yatırım yapma kararını aldık.' dedi.

Özdemir 'Arçelik A.Ş., uzun bir zamandır Türkiye'den yaptığı ihracat ile Çin pazarında yer almaktadır. Bu yatırım ile büyüme stratejimizde önemli bir yer tutan Çin pazarında büyüme hızımız artacaktır. Özellikle penetrasyon oranı çok düşük olan önden yüklemeli çamaşır makinesinin bu amaç için çok uygun bir ürün olduğu düşünülmüştür. Bu yatırıma ek olarak, başta bulaşık makinesi olmak üzere, diğer ürünler de, Türkiye'den ihracat yolu Çin piyasasına satılmaya devam edilecektir. Bu yatırımın ilk hedefi, Çin piyasasında büyümek olmakla birlikte, Şirketimizin Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgeleri için öngördüğü büyüme stratejisi kapsamında da önemli bir adım atılmış olmaktadır. Yatırımın orta vadede alacağı boyut, kapasite artışları ve yeni teknoloji yatırımlarına ilişkin detaylı bir açıklama önümüzdeki dönemde yapılacaktır.' dedi.

Birçok sektörü rahatsız eden Çin'den yapılan ithalata karşı, Arçelik A.Ş., pazar potansiyelini değerlendirmek üzere ilk etapta, Shanghai'da bir satış ve pazarlama şirketi kurdu. Geçtiğimiz yıl Türkiye'den ilk defa Çin'e bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi ihracatına başladı.

Şirket Haberlerine Geri Dön


Kategori: Şirket Haberleri